Czemu catering i dieta pudełkowa staje się tak popularna?


Stąd dzisiaj, większa część linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering. W późniejszym czasie powstały tysiące korporacji cateringowych, które obsługiwały klientów w miejscach oraz sytuacjach, zgodnie z życzeniem. Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie firm, jednak coraz to więcej osób prywatnych korzysta we własnych domach z cateringowych ofert. Wystawne, rodzinne przyjęcia organizowane są nie tylko w restauracjach, jednakowoż w prywatnych posiadłościach, sadach, w plenerze. Wszystko zaczyna się od spotkania z kontrahentem oraz ustalenia konwencji usługi gastronomicznej.

Kiedy w latach dwudziestych ubiegłego wieku J.Willard Marriott otworzył własny prywatny sklepik z kawą oraz gorącymi sandwiczami, nawet nie sądził o tym, iż jest to pierwocina cateringu, jaki zezwoli catering dietetyczny wrocław mu na zbudowanie w przyszłości jednej z najporządniej prosperujących na świecie sieci hotelowych. Projekt na catering powstał z obserwacji, że jego kontrahenci spiesząc się, w większości zabierają nabyte kanapki ze sobą. Okazało się, że kanapki 'na wynos’ zezwoliły mu się w krótkim czasie na tyle inkrustować, iż swoją propozycję rozszerzył na linie lotnicze, w których serwowano pasażerom zakąski w czasie lotu.

Wybitnie znaczący jest rodzaj imprezy, bo usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Zupełnie inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, ślub, urodziny, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, lub impreza przy szwedzkim stole. Jest kompletna masa składników, które formułują przebieg i konwencję uroczystości, potrzebne jest w związku z tym dopracowanie i przedyskutowanie wszelkich detali przedsięwzięcia gastronomicznego. Zatem ANCHOR jest usługą żywieniową, wskutek tego musi być ustalony i przeprowadzony na najważniejszym poziomie. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń i jedzenia z restauracji w określone miejsce.

Nowoczesny catering to również dobór właściwej oprawy, dekoracji do charakteru oraz miejsca imprezy. Odpowiednia aranżacja miejsca, dobór dań, estetyka, sposób serwowania, należyta ilość obsługi, to kluczowe dla cateringu sprawy. Aby kontrahenci byli zadowoleni, wszystko musi przebiegać sprawnie, perfekcyjnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu uroczystości, jak i sprzątaniu po jej zwieńczeniu. Jeśli jakaś firma cateringowa reklamuje się, iż jest w stanie zrobić wszystko, uskutecznić każdą imprezę gastronomiczną, nie za wybitnie wolno w to wierzyć. Jeżeli ktoś mówi, iż umie zrobić wszystko, to znaczy, że umie nie wiele. Drobny pub, punkt, wyprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, lecz powinien pozostać przy reklamie oraz sprzedaży swojego menu, albowiem to robi najlepiej i ma do tego możliwości. Obszerna restauracja hotelowa jest w stanie zapewnić catering bardziej wystawny, dla ogromnej ilości osób, ponieważ ma możliwość przygotowania w najwyższym stopniu wymyślnych dań w własnej kuchni.

Czy malutki kanapkowy bar zorganizuje catering dla obszernej ilości osób, nie mając wystarczającego zaplecza? Będzie musiał wynająć kuchnię w innym lokalu, lub zamówić tam po prostu potrawy. Catering, to nie wyłącznie produkcja gastronomiczna. To też porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie i lodówki do przechowywania przygotowanych smaków. To też auta chłodnie do transportu produkcji i wyposażenia na miejsce imprezy. Należałoby o tym pamiętać, zlecając jednostce gospodarczej przygotowanie cateringu, oraz trzeba sprawić, czym jednostka gospodarcza dysponuje. W innym wypadku catering dietetyczny kraków, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie jednostce gospodarczej cateringowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.